Thursday, April 1, 2010

Kulturhus eller et anarkistisk mylder av grasrotkultur?

Et forslag fra senere tid til "signalbygg" i Kragerø...

Av Arno Mong Daastøl

Jeg er villig til å vedde - i hvert fall én halvliter – på at ni av ti av de som vil ha kulturhus, også vil bevare Kragerøs særpreg. Særpreget er smått og rotete. Et kulturhus er stort og prangende – og gjerne som et signalbygg – dvs. helt annerledes Kragerøs tradisjon.... smått og rotete. Hvorfor vil kulturhus entusiastene så gjerne gjøre unntak for kulturhus? Jeg tror ikke de har sett denne selvmotsigelsen. - Og hvorfor skal de være så fordømrade kjedelige og ape etter andre byer med store kulturhus? Kan de ikke tenke selv og forsøke å finne  en løsning og form som passer Kragerø bedre? –I det minste bør et kulturhus brytes opp i formen, slik at det ikke virker så dominerende.

- Men hvor liten skal du være for å være nødt til å tenke så stort? Med andre ord: Kragerø: Kjenn etter hvor stor du egentlig er og sett magemålet deretter. Og det kan være smart.... Det har faktisk skjedd noe siden 1960 tallet. Se bare her:

Kragerø har et mylder av mindre lokaler som kan brukes til kulturelle arrangementer.  Stort sett er de store nok, og hadde de vært større ville det ofte ikke vært så trivelig. - Som “kor-festivalen” på Stopp’en i midten av mars. Kjempekoselig! - Skulle det vært i en sal med plass til 400? Oj, da hadde det vært fjernt og tomt og kaldt – med 40 gjester ... Men på Stopp’en var det tett og nært og varmt. At Taube konserten måtte settes opp 4 ganger, var det vel ingen som led noe av? Det var jo hyggelig ... og artistene klaget vel neppe?

Poenget er: Kragerø har jo nettopp en koselig kulturstue allerede! Jeg synes Kragerø skal skjønne at det kan være bedre å bygge på det man har, heller enn å drømme (for) stort, og ikke komme noen vei – eller risikere å ende på fattighuset ... Så derfor, stikk fingern i jorda: Om Henning kunne tenke seg litt drahjelp underlagt hans inspirasjon, så bør felleskapet stille opp på en eller annen måte,  - for ingen byer i Norge har et slikt intimt kultursenter, som det vi har på Lilletorvet... Ta av skylappene og se hva vi allerede har! - Ta vare på det! Utvikle det videre!

Kragerø har idag også et anarkistisk mylder av små foreninger og lokaler. Hvorfor skal dette sentraliseres i ett stort kulturhus? Skulle vi i stedet få det sånn at én konge på haugen skal sitte å diktere hvem som skal få love til å komme inn? Og til hvilke priser .... ? Leie av et helt grendehus koster gjerne 300 for en kveld. Et rom i et kulturhus koster lett ti ganger så mye: 3000. Det vet jeg helt bestemt, av egen sur erfaring. - Og driftingen av et stort kulturhus vil årelate alle de små. Det vet jeg også, av egen sur erfaring. Resultatet av et stort kulturhus kan fort bli mindre aktivitet på grasrota.

Kragerø har også mange lokaler og aktiviteter i utkantene, Levang. Skåtøy, Jomfuland, Helle osv. Er det nå så sikkert at de er så interessert i å betale for et stort kulturhus inne i byen? Tenk over følgende: Om sommeren fungerer også store arrangementer bra i Kragerø. Men jeg skjønner jo at om vintereren er det litt annerledes... Likevel ... - Tenk deg nå at du gjerne skulle på en forestilling, som bare kan holdes i et større lokale ... Om du bor på Levang, Tangen eller Helle kan du nesten like gjerne dra til Skien. Så ofte er det da vel ikke du går på store konserter utenom sommeren, at du ikke greier 15 minutter lengre kjøretur?

Dessuten: Med billettpriser på minst 350 kroner per person, for “tilreisende forestillinger” - da  sier det seg selv at de fleste Kragerøfolk ville roet konserttrangen litt ... og ventet til sommeren. I mellomtiden er det bøttevis med småkonserter i Kragerø. Er det ikke greit da? Man kan jo ikke få alt? - samtidig...

Jeg har en aning om at Kragerø kanskje bør tenke nytt, og følge med i hva vår tid har gjort mulig. Istedenfor å ønske seg en stor dinosaur av et kulturhus fra Sovjet tiden, som kan ta drepen på byen - så bør Kragerø i stedet tenke anarkistisk - slik internett er: Mange små forbinder seg med hverandre frivillig i et nettverk, som sprenger alle grenser. Kragerø trenger ikke et stort monument over gammeldags tenkning. Kragerø trenger et nettverk som kan forbinde alt det man har idag, og mere til! Kragerø har jo mange habile folk innen kultur, data og kommunikasjon. Lag en idedugnad for å se hvordan man bedrer kan knytte sammen og opplyse om alle de aktivitetene som foregår. Facebook har jo allerede en slik funksjon, men alle er jo ikke der ...

Dette ville være mer i Kragerøs ånd. Smått og rotete med med masse viltert liv i grasrota! Kragerø kunne bli et forbilde langt utover byen selv - for en levende lokal grasrotsbevegelse innen kultur.

Arno Mong Daastøl


No comments:

Post a Comment