Tuesday, August 24, 2010

Skjermsjekta til Øystein Bjørløw - nå i Grimstad

LATHANS, 23` skjermsjekte fra 1938

Muligens bygget på Skilsø båtbyggeri, Arendal. Undertegnede eier kjøpte den i 1975 av Sigurd Jensen på Tyholmen. Båten har visstnok tilhørt far til doktor Gjeruldsen på Havstad. Datter til dr. Gjeruldsen kan muligens ha gamle fotografier/ opplysninger om båten. Båten er omhandlet i boka Originaler og pussige historier fra Arendal, utgitt i 1999, Artikkel i Agderposten (Jeg kolliderte med Kongeskipet) og i Maritims avis.


Lathans har en sentral rolle i film laget i Arendal kommune 2003. Ny eier vil få bok og artikler overlevert. Båten ligger i dag under presenning på eiendommen til Per Evensen i Heidalen. Den trenger en forholdsvis omfattende restaurering. Øvre bordgang er råtten flere steder og bør lappes/skiftes ut. Dollbord bør skiftes ut eller lappes. Babord side akterut har ”sklidd” noe ut i forhold til poppen og må strammes opp.


Deler av skjermene er noe råtne nederst (og oppe i front). Undertegnede hadde i år planlagt en omfattende oppussing. All lakk på skroget utvendig og nesten all lakk innvendig er fjernet med varmluftpistol. Båten er rengjort under vannlinjen og stoffet. Ligger med noe vann og er tett i bunnen. Motoren er en Marna 8-12 Hk 2R fra 1962. Manifoilen ble skiftet rundt 1980. Zenith- forgasseren er også av nyere dato. Magneten (eldre type)ble anskaffet i fjor og fungerer utmerket. Det er bakstart(sveiv) og gear. Ikke vridbar propell. Årets oppussing ble stoppet da Tore Thorsen fortalte at deler av maskinen var dårlig. Han har demontert topplokket og har tatt med seg ventilene. Spesielt den ene var dårlig. Han påstår han kan få skikk på maskinen igjen med ny ventil/ evt. foring. Han er informert om at jeg vil kvitte meg med båten. Jeg har bedt han holde an med arbeidet inntil overtagelse er avgjort. Han har bekreftet at han kan være behjelpelig overfor ny eier. Evt. betaling for gjenstående arbeid blir da et forhold mellom ham og ny eier. Jeg kan formidle kontakt.


Med overtagelsen følger årer, båtshake, kalesje, 2 dregger m. tau, bensinkanne, flagg, nivåpumpe, batteri (nytt i fjor), batterilader (ny i fjor), gammel messingpumpe og presenning. For dette betales kr.1.-. Dersom ny eier synes det er for galt med et så lite beløp (og det er det sannsynligvis) kan et passende tilleggsbeløp gis til flomofrene i Pakistan. Det kreves at ny eier har evne til å bevare Lathans. Ny eier får et moralsk, men ikke juridisk ansvar for å ivareta båten. Båten må være hentet fra nåværende opplagsplass innen 15. september.


Arendal 24.08.10

Øystein Bjørløw

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Epost 24.9 fra ØB: "Etter å ha satt inn annonse i Agderposten har jeg nå kvittet meg med båt og utstyr. Nå havner den i Grimstad hos en handyman som gir den en god alderdom."

    ReplyDelete